
Multe persoane evită gustările dintre mese, având prejudecata că acestea ar contribui la creșterea în greutate. Totuși, o gustare “sănătoasă” și bine aleasă, poate oferi numeroase beneficii pentru un stil de viață sănătos.
Gustările pot fi incluse într-un program de slăbire sau menținere a greutății corporale optime. Secretul constă în alegerea unor gustări cu un aport caloric în jurul a 100 kcal, cumpuse dintr-un mix de proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși.
De ce gustări? Pentru că ne pot asigura un nivel constant de energie pe durata întregii zile, pentru că sprijină metabolismul și ajută la menținerea unui nivel stabil al glicemiei.
Prin alegerea de gustări sănătoase, creștem aportul de nutrienți esențiali.
Fructele și legumele contribuie cu un aport suplimentar de fibre care “umplu” stomacul, dar și vitamine, printre care vitamina A și C, cu un rol important pentru imunitate, însă cu un aport caloric scăzut. Pentru un plus de proteine putem adăuga brânza slabă, iaurt sau humus. Proteinele sunt necesare pentru mușchi sănătoși, dar și păr și piele. Biscuiții din cereale integrale vin cu o suplimentare de fibre și carbohidrați complecși și dau energie. O mână de nuci la gustare adaugă grăsimile sănătoase, atât de necesare pentru protecția și buna funcționare a inimii și creierului.
Gustările ajută la controlul apetitului.
Cu o gustare intre mese reușim să ținem foamea în control, evitând astfel mesele prea copioase sau nesănătoase.
Creșterea energiei
Gustările sănătoase compuse din carbohidrați complecsi, proteine și grăsimi sănătoase mențin nivelul de energie crescut pentru o perioadă mai îndelungată decât cele pline de zahăr adăugat. Pentru că zahărul provoacă creșterea bruscă a glicemiei și apoi, la fel de rapid, scăderea acesteia, lăsând organismul flămând și letargic.
Dezvolt puțin subiectul și vă aduc în atenție câteva categorii de gustări, lăsând la latitudinea fiecăruia să își aleagă momentul în care le consumă, în funcție de nivelul său de activitate fizică și intelectuală.
Fructele
Sunt îndulcite în mod natural de către mama natură, ajută să ne îmblânzim și să ținem în control pofta de dulce. Sunt mereu la îndemană, pot fi purtate în geantă, într-o caserolă, la plimbare sau la muncă. Cele mai bune alegeri sunt merele, perele, prunele, portocalele, ananasul, mango, kiwi sau fructele de pădure. Ideal de consumat în prima parte a zile ori înaintea unui antrenament (în acest caz, alături de o sursă de proteină).
Legumele
Sunt sărace în sodium, colesterol sau grăsimi, pline de vitamine și enzime, fibre care vă vor ține de foame. Se pot consuma crude, sunt ușor de preparat la abur sau fierte. Încercați morcovi, tije de țelină, ardei gras, castraveți, broccoli, roșii sau dovlecei, alături de un humus bogat în proteine vegetale. Sau, de ce nu, o salată de crudități cu puțin ulei presat la rece și zeamă de lămâie. Atenție la legumele din conservă, adesea au sare adăugată.
Produsele lactate
În primul rând, sunt bogate în proteine, nutrienți cu rol important în sațietate. Alegeți brânza slabă de vaci, urdă, ori produse fermentate: iaurt sau chefir (bune pentru sănătatea sistemului digestiv prin aportul de enzime și fermenți) combinate cu fulgi de porumb fără zahăr adăugat (îi recomand pe cei de la Green Sugar) pentru un aport suplimentar de fibre.
Încercați o cafea cu lapte sau capucino, lângă care serviți biscuiți din cereale integrale sau câteva nuci.
Popcorn
Poate vă vine greu să credeți, însă o cană de popcorn fără sare și unt este o gustare binevenită, conține o mare cantitate de fibre care vă va ține de foame.
Nucile și semințele și boabele uscate (fasole, linte, năut)
Pe lângă faptul că aduc un aport important de fibre, sunt bogate în proteine, vitamine, fier, uleiuri mono și polinesaturate bune pentru buna funcționare a inimii și creierului. O mână de caju, migdale sau nuci neprăjite și nesărate sunt o gustare ideală (încercați să hidratați între 4 și 8 ore, într-un vas de porțelan sau sticlă, migdalele și nucile pentru a “trezi” și enzimele din acestea; caju nu necesită hidratare). Încercați humus din orice tip de boabe cu legume. O felie de pâine integrală sau un rondel de orez expandat fără adaus de zahăr, cu unt de arahide, și câteva fructe de pădure o să vă furnizeze energie în prima parte a zilei sau înaintea unui antrenament la sală. (Alegeți un unt de arahide 100% fără adaos de sare, zahăr sau ulei de palmier).
Haideti să facem alegeri cât mai corecte și organismul ne va mulțumi și răsplăti, cu energie, pe toată durata zilei. În acest fel vom avea corpul sănătos, mintea lucidă și sufletul liniștit!
Cu drag și bucurie pentru voi!
By Big K Nutrition&Fitness
Cristian Pășcuță
Lifestyle Coach
Multumesc pt.portia de informații în ceea ce privește gustarea…deci si aceasta are o importanta deosebita pt.noi si merita sa-i dam atenția necesară menținerii unui aport de energie pt. corp.Deci,nu sărim peste ea👏😊
Mulțumesc ,ne sunt de foarte mare folos informațiile,mai dați.ne informații care ne pot ajuta.
Ft bune informațiile. Multumim frumos!
Multumesc !
Mulțumesc pentru informațiile oferite!
Multumim pentru sfaturi ,pentru indrumari si pentru tot ce faceti pt noi .Va doresc sanatate si numai bine
Multumesc inca o data,nu stiu a cata oara este cand citesc aceste sfaturi,sunt foarte importante ptr.mine cel putin,mi au schimbat viata ❤️❤️❤️❤️
Multumim pentru sfaturi.Cu drag le pun in practică. Pentru mine gustarea este si un moment de relaxare,imi dă o stare de bine!