Biscuiți cu branză albastră, mac și oregano

Sunt fan biscuiţi de casă și mă gândesc mereu ce să mai combin – dulce, sărat, acru, amărui – ca să fac biscuiţi la îndemână. La propriu, la îndemână, căci e minunat când întinzi mâna şi doar pescuieşti ceva de ronţăit.
În plus, cu biscuiţii de casă poţi face o grămadă de combinaţii. Rar dai greş.
Aşa că, în funcţie de ce ai prin frigider – fă o tavă de biscuiţi.
Pe acelaşi principiu eu am adunat brânza blue de prin două pachete (da, da….când vine vorba de brânză cu mucegai, mă înfrânez la fel de greu ca atunci când n-ar (mai) trebui să-mi iau altă pereche de pantofi de aceeaşi culoare cu cei pe care deja îi am, dar…altă nunaţă).
Aşadar, ca la pantofi, nuanţa face diferenţa şi în cazul brânzei, aşa că eu trebuie să iau “şi de-aia, şi de-aia”, când ajung la raftul cu pricina.
În situaţia acestei reţete, îmi rămăsese ceva brânză în frigider şi – hop ideea de biscuiţi – că tartă cu “mucegai” tocmai ce făcusem cu 1-2 săptâmâni în urmă.

Ingrediente:
• 150 g făină integrală de grâu
• 150 brânză albastră
• 50 gr unt
• 50 gr smântână
• 1 ou + 1 albuş
• 1 linguriţă mac
• 1 linguriţă cimbru
• 1 linguriţă oregano
• 1 linguriţă boia dulce

Şi-am pornit:
1. Brânza albastră, untul şi smântâna le-am ameţit cu blenderul manual, până le-am transformat într-o pastă ispititoare, care mă îndemna să strâng restul ingredientelor şi doar să o întind pe pâine.
2. Am rezistat!
3. Pasta de brânză am amestecat-o cu făina şi oul. Iniţial pornisem, ca o finuţă delicată ce mă aflu, să le amestec cu lingura mea nouă de bambus. Aiurea! Combinaţia asta este atât de lipicioasă şi enervantă, încât nu se poate combina decât dacă bagi degetele în ea, cu hotărâre.
Aşteaptă-te să ţi se lipească de degete, ca o plastelină din aceea supra-încălzită, de-o să te întrebi ce mama naibii de biscuiţi cu brânză ţi-au trebuit….dar REZISTĂ! Tu eşti mai puternică!
4. După ce te-ai mozolit până la cot şi puţin pe frunte, căci năzbâtia asta de cocă sare în toate părţile, atunci când o storcoşeşti între degete, adun-o cu efort (şi buze care murmură mărunt una-alta) şi pune-o în folie de plastic, vreo 45 de minute, la frigider.
5. Aşteaptă….Pune-ţi un film de groază, mai bine.
6. Ai văzut acum că n-a fost aşa groaznic să te lupţi cu (ne)coca?
Buuuun!
După ce guguloiul ăla stă la frigider, o să vezi că e blând ca un miel. Acum poţi să-i faci ce vrei!
7. Pune pe planşetă multă făină, aşează pe ea bulgărele de cocă, presară puţină făină şi peste el, apoi începe să-l întinzi cu făcăleţul, până devine un strat de aproximativ 5 mm. (Pe alocuri se va rupe, dar n-o băga în seamă.)
8. Cu o formă, începe să decupezi biscuiţii pe care îi aşezi cu grijă, pe hârtie de copt. Într-o tavă!
9. Repetă acţiunea de modelare şi tăiere a biscuiţilor până termini coca. Nu uita să foloseşti mereu făină, căci altfel ţi se lipeşte de mâni şi iar nu mai scapi…
Minunat!
10. Acum, că ai tăiat toţi biscuiţii, separă un albuş de gălbenuş, bate puţin albuşul şi unge fiecare biscuite în parte.
11. Apoi presară peste fiecare biscuite combinaţia mirodeniilor.
Gata?
OK! Mai ai un pas. Lasă tava la cuptor (170 grade), cam 20 minute (dar, cel mai bine, stai pe aproape şi verifică să nu se ardă. E un aluat foarte fraged, care se coace uşor şi care se desface în mai multe layere. (Aşa…ca la photoshop, când demachezi o vedetă…).
Mai! Sunt buni rău! Şi merg cu bere!
Nu, n-am avut bere…. Halba din poză e goală, doar ca sa îţi fac poftă!

Mădălina Roman / www.madalinaroman.ro

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

 

Suntem aici, pentru tine!
Alătură-te comunității Fix la Fix, pe pagina de Facebook. Aici vei găsi inspirația și motivația de care ai nevoie, exemple în care imposibilul care a devenit posibil, prieteni care se susțin reciproc și necondiționat!

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, adresează-le specialiștilor noștri! Scrie-ne pe adresa de mail fix@fixlafix.com

Intră în comunitatea noastră și vei primi toate noutățile la Fix!