Caloriile și creditul bancar

Caloriile
Cine sunt caloriile?!
Sunt demonii aia invizibili, care vin noaptea și ne scurtează toate hainele. Glumim, desigur. Caloria este o unitate de măsură din fizică, folosită pentru măsurarea energiei și reprezintă valoarea energetică necesară pentru a încălzi un gram de apă cu un grad (de la 14.5 – 15.5 grade, cu presiune atmosferică normală). Informația nu  este tocmai relevantă, dacă Kcaloria nu ar fi și unitatea de măsură a valorii energetice a alimentelor ingerate.
Noi avem nevoie de un anumit necesar caloric zilnic, ca să funcționăm (mai clar – o anumită cantitate de energie) și fiecare aliment are o anumită valoare energetică. Mâncăm peste necesarul zilnic: ne îngrășăm; mâncăm sub necesarul zilnic: slăbim; mâncăm fix cât trebuie: ne menținem!
Inteligența organismului uman îi permite acestuia să pună “în cont” caloriile, pentru vremuri negre, dacă mănânci peste nivelul caloric zilnic standard. și este foarte fericit și nerăbdător, în fiecare zi, să mai facă un depozit cu fiecare burger mâncat.
Dacă, în schimb, cheltui energie în fiecare zi și mănânci sub nivelul caloric necesar, organismul uman – deștept fiind – se duce în contul în care a depozitat mai înainte și își ia de acolo caloriile necesare funcționarii sale.
Exemplificăm: dacă necesarul meu zilnic este de 2000 de kcal, să le adunăm din alimente:

100 gr antricot de vită (236kcal) + 100 g de cascaval (283kcal) + 200g cartofi prăjiti (320kcalx2=640 kcal) + 200g salată de varză (65kcalx2=130kcal)
PRANZ = 1289 kcal
150g de baclava (750 kcal) (Nu glumesc: baclavaua are 500kcal/100g.)
DESERT=750 kcal
TOTAL MASA: 2039 kcal

Am de ales: imi asigur tot necesarul caloric la o singură masă și orice mănânc în plus, depozitez SAU aleg alimente sărace în calorii (dar cu valore nutritivă) și le împart în porții mici?
Alt exemplu: o salată (mare) asortată, cu ton (în suc propriu) are doar 117 kcal.

Gandiți-vă la calorii ca la un portofel în care ai 200 de lei și mergi să cumperi mâncare:
– cheltui doar cei 200 de lei – nu ești “dator” la bancă;
– cheltui mai mult de 200 lei – faci credit la bancă – iar ulterior “acumulezi dobânda”;
– cheltui mai puțin de 200 de lei – “banca de șunci” iese în pierdere, iar tu în câștig.

Stay frosty people
Fii vigilent, dragă cititorule, și stai la Fix

Articol de Ionuț Ignat
Nutria Nutriționista de la NutriGo
www.facebook.com/nutrigo.ro
www.nutrigo.ro

2 Comments
  1. Ce imi plac comentariile tale !! Le citesc cu multa placeré sunt in primul rand haioase si mie imi place ,aparte, ca sunt cum tu bine ai zis pura matemática si mie imi place matemática .multumim ionut te apreciem mult.iti dorrsc o zi buna si o viata linistita cu multe impliniri.

  2. Mulțumim,ne sunt de mare ajutor informațiile!! sănătate multă și Paște fericit cu mese cumpatate la fix!!🙏🙏🙏🤗🤗

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

 

Suntem aici, pentru tine!
Alătură-te comunității Fix la Fix, pe pagina de Facebook. Aici vei găsi inspirația și motivația de care ai nevoie, exemple în care imposibilul care a devenit posibil, prieteni care se susțin reciproc și necondiționat!

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, adresează-le specialiștilor noștri! Scrie-ne pe adresa de mail fix@fixlafix.com

Intră în comunitatea noastră și vei primi toate noutățile la Fix!