Harta Micului Dejun la Fix

Micul dejun a devenit, pentru mine, cea mai importantă masă din zi. Abia aștept să mă trezesc și să-mi pregătesc mâncarea.

Am transformat micul meu dejun într-un ritual. Scot din frigider câte puțin din tot ce am. Îmi pregătesc frumos șervetul, peste care așez tocătorul de lemn, pe care așez bunătățile. Mâncarea rece e cea de ciugulit. Lânga ea, mă gândesc ce am chef să adaug: uneori ouă ochiuri, alteori omletă sau cârnăciori prăjiți. Nu lipsește zacusca, humusul, brânza și legumele proaspete: ardei, roșii, castraveți.

Sunt  zile în care nu am chef decât de un iaurt cu musli sau tărâțe și fructe uscate.

Îmi place untul și pâinea neagră, mănânc wassa și turtițe din tărâțe.

Îmi place să am flori colorate pe masă.

Și ceai cu miere și lămâie.

Nu consum zahăr, mă feresc de produse cu faină albă,  beau lapte foarte rar și nu mai combin fructele cu proteinele.

Dacă mănânc fructe, nu le amestec cu altceva. Prefer să păstrez proteinele pentru ora 10.00.

Iubesc liniștea dimineții și am transformat micul dejun în cea mai importantă masă din zi. Este cel mai frumos moment pe care îl petrec cu Maya, când suntem amândouă acasă.

Idei pentru mic dejun sunt întotdeauna binevenite. Am întrebat grupul Fix ce mănânca oamenii în țările în care locuiesc – românii plecați peste mări și țări.

Am putea să desenăm harta lumii cu românii care mănâncă la ore fixe, oriunde s-ar afla.

 

Ank A Ank – Noi, românii, putem mânca orice, italienii nelipsitul corneto și nelipsita cafea.

Tentu Monica Alexandra – În Italia, nelipsitul cappuccino și brioșa!

Fatima Amira – În Maroc, la mic dejun, mâncăm psaman (ceva asemantor cu foile de cremeș de la noi), brânză topită, miere, ceai, lapte, curmale, bachrir (clătite de la noi)…

Roberrta Miriam – În Anglia, mai exact în Southampton, se mănâncă binecunoscutul mic dejun englezesc. Este foarte consistent, format din: ouă prăjite, fasole în sos roșu, cârnați, unt, pâine prăjită, se bea muuult ceai negru cu lapte… sper că nu am uitat ceva. Oricum, sunt sigură că ai încercat când ai fost la Londra. Multe salutări din UK! Am uitat de bacon, ciuperci, intestine de oaie.

Cornelia Oprean – În Spania, se «desayuna» pâine prăjită – «tostada», cu ulei de măsline, brânză dulce, marmeladă, cafea cu lapte, fructe.

Delia Dobre – Pe planeta noastră, în Alba Iulia, mâncăm brânză de la Şugag, pită coaptă pe foi de varză şi ceapă roșie.

Florentina Pascu – Bună dimineața. În Franța – croissant simplu sau cu ciocolată, cafea sau ceai, fructe și iaurt.

Mohamed Omar – Arabii, în special, mănâncă mult prăjit (uleios), chiftele din naut, vinete prăjite, orez puțin călit și apoi fiert. La ei nu există ciorbă.

Iulian Radu – În Franța, ziua se începe cu nelipsitul croissant (pain au chocolat), pe care îl poți găsi oriunde, în boulangerie, stații peco, în magazinele de cartier, în gări, inclusiv când am stat cu soția la spital ca să nască, în rezervă, ne-a fost servit acesta. Apoi, tot dimineața, se mănâncă ca și acompaniament gem, de toate felurile. Brânza este și ea nelipsită, la fel, de toate felurile. Meniul micului dejun este compus, în general, din două părți, sărat și dulce. Se bea fresh de portocale și cafea sau cappuccino, după preferințe.

Amandină Wilki – În Canada, cel puțin în experiența mea, pe coasta de vest, un mic dejun tipic este exact așa: bacon, ouă, pâine prăjită sau cereale cu lapte.

Dalia Katz – Neața, lume! Eu nu renunt la mâncarea noastră, românească: plăcintă cu mere, salam de biscuiți, o cafea, o ciorbică de perișoare, un orez sau un griș cu lapte, să nu mai vorbim de sarmale. Dimineața, mâncarea e cam la fel: humusul și thina, diverse salate cu burgul, falafel și shuarma.

Luminita Alistarica – În Italia, cappuccino cu croasant-ul, la bar, dar acasă – fette biscottate cu dulceață, ceai, biscuiți, nutella ciambellone, fiecare cum e obișnuit. A….și sucul de portocale natural.

Jasmine Hussin – În Siria se pune omleta sau ouă fierte, măgdus – vinete mici cât degetul, marinate în ulei, umplute cu gogoșar, nuci, usturoi și ardei iute de tot, lebne (bile din iaurt de oaie), măsline, dulceață, unt, au și mezelurile lor din carne de vită, zaatar (amestec de susan cu sumac) și ulei de măsline, fateh (un preparat caloric pe baza de năut, supa de pui, tahina, usturoi și iaurt ) etc. Și nelipsitul ceai negru, dar negru… sau gahua u hel (cafea cu cardamom), care te scoală din orice somn, plus nectar de caise sau piersici, hummus, care mi-a scăpat mai sus.

Crina Vechiu – În Calgary, în luna Iulie, timp de 10 zile, e un fel de sărbătoare a orașului: Stampede. În această perioadă, comunitățile și primaria orașului servesc mic dejun gratuit: pancake cu sirop de arțar  și cârnăciori picanți.

Daniela Mirona Rotariu – Bineînțeles că mai sunt și alte opțiuni de mic dejun sănătos în bucătăria tradițională libaneză, dar “labne” , “zaatar” și lipia nu lipsesc vreodată din casele lor.

Elena Ciocirlan – O perioadă am stat în Sicilia. Mâncau fette biscottate cu gem, preferatul era cel de pere. Sâmbăta și Duminica – croissant și, în timpul verii, granita, însoțită mereu de un corn simplu, călduț. Asta era un vis. Nimeni nu face granita ca ei. La Verona mâncam la micul dejun tot felul de biscuiți – fette biscottate – acasa, iar la bar – croissant și cappuccino. Patiseriile sunt pline. Dacă ar fi văzut că eu mi-am făcut un ou cu zucchini… vă imaginați :)))).

Catalina Tamas – Hai să vedem… În Norvegia, un mic dejun care și mie îmi place este pâine unsă cu unt, un ou fiert moale și caviar, lângă câteva feliuțe de castravete proaspăt. Și, bineînțeles, nelipsita cafeluță.

Koskocsak Maria – ‘Bundas kenyer’ (pâine cu ou), cacao cu lapte și pâinea cu untură… tare bună mai e…

Cristina Kevser – În Turcia – omleta simplă sau cu sucuk (cârnat de oaie), brânza de oaie, măsline, castraveți, vinete coapte, unt și miere cu fagure, lipie caldă cu susan și nelipsitul ceai negru.

Maria Michela – În Italia-Roma se mănâncă la (colazione) cornetto. Este foarte căutat cel integral, cu cappucino ori o cafeluță foarte scurtă și foarte concentrată. Ei sunt foarte rapizi. În mai puțin de 5 minute e gata micul dejun…

Veliana Luca – Timp de 12 ani, în Madrid, am mâncat pâine prăjtă (baghetă) cu ulei de măsline și roșii proaspete, rase, alături de o feliuță de jamon serano și, bineînțeles, de cafeaua cu lapte. Acum, în Austria, la micul dejun iau cafea cu lapte, pâine cu unt și dulceață sau o felie de șuncă presată.

Nicole Abd – În Japonia, orez cu furikake sau umeboshi (zarzare japoneze murate), miso soup cu pește sau miso soup cu orez și nato (soia fermentată). Mai mâncăm tamagokake gohan, orez cu ou crud, multe feluri de legume sotate sau înăbușite, omletă sau ou fiert. Diferite side dish cu tofu sau alge marine. Câteodată, pancakes americane, numite aici hot cakes. Tradițional este orezul, miso, pește, ou (sau doar furikake sau nato), dar depinde și de familie. În ultima vreme, fermierii sunt îngrijorați că se consumă prea multă pâine și prea puțin orez.

Cristina Marius Cernat – Cred că în privința micului dejun, grecii sunt cei mai “dezordonați”. Ei beau pe fugă o cafea, de cele mai multe ori cumpărată în drumul spre serviciu, pentru că așa își cumpără o “tiropita” (foietaj cu brânză), “bugata” (foietaj cu cremă de vanilie) sau un sandwich.

Valentina Oprea – Aici, în Belgia, dimineața începe cu ceai ori cafea, pâine prăjită cu gem și fructe sau un mic dulce croissant, după preferințe.

Nati Suciu – Am lucrat pentru o familie mixtă italian-siriană. Siriana, la mic dejun, avea iaurt presarat cu mentă uscată și ulei de măsline, deasupra. Lua din el cu lipie. Apoi, mama ei, mai mânca vinete mici, gătite specific și conservate în ulei de măsline. Când spun spun mici, erau cât palma.

Stefanschi Dana – Spania – pâine prăjită, ulei de măsline, roșii mărunțite, brânză, jambon, cafeaua nelipsită, suc de portocale, produse de patiserie. În funcție de zonă, micul dejun este diferit deoarece cina este servită la ora 21.00 și nu prea le mai este foame dimineața. O cafea e suficientă (nu generalizez, sunt și persoane care mănâncă bine, dimineața).

Gabriel Geanina Stan – Norvegia – knekkebrød și brunost (pâinică subțire din diferite semințe și cascaval brun).

Andreea Radu – Am locuit 6 luni în Suedia, unde plănuiesc să mă întorc. Micul dejun suedez constă în sandwich (smärgås) de pe care, în majoritarea cazurilor, nu lipsește untul, lapte bătut sau iaurt si cafea, cafea, cafea!

Ducesa Von Aldea – Bună, eu locuiesc în Germania. Micul dejun îl mănânc acasa,  rar în oraș. Dar, pentru nemți, este un adevărat cult să mănânce micul dejun în oraș, unde există foarte multe locuri special amenajate. Ei servesc, de obicei, chifle de toate felurile, ouă fierte, șuncă, cașcaval. Mai sunt genul de localuri all you can eat, unde au și foarte multe legume și fructe în ofertă, cafea, suc, unt, marmeladă.

Carolina Greco – În Austria, micul dejun tradițional conține, de regulă, pâine proaspătă, unt, cafea, cereale, mezeluri, ouă, gemuri și sucuri de fructe.

Brenda Lazar – Bună dimineața! Eu locuiesc în Zaragoza/Spania, de 9 ani, și când merg în vacanță în România, îmi lipsește micul dejun de aici, pentru că aici, dis-de- dimineață, în oricare bar sau cafeteria ai intra, găsești ceva pentru a ține companie cafelei! O să specific trei lucruri care nu lipsesc dintr-un mic dejun, în Spania: churros, tortilla și jamon. Se consumă foarte mult și pâinea prăjită cu ulei de măsline, roșii sau unt și gem!

Lia și Silviu Popoviciu – În Australia, bacon, eggs and cheese, slănină prăjită cu ouă ochiuri sau omletă și brânză.

Raluca Moldovan – Depinde de gusturi. Tot în Australia se mai consumă și green smoothie, toast cu ouă și avocado sau cereale.

Maria Tartseli – Locuiesc în Grecia, iar micul dejun conține, în linii mari: covrig cu susan (Thessalonikis se numește), plăcintă cu spanac, plăcintă cu feta, fresh de portocale și grepfruit, cafea freddocino sau grecească, iaurt grecesc cu miere și nuci, fructe (rodie, banană, smochine).

Gabriela Rusu – În Finlanda – nelipsitul lapte cu plăcințele de orez sau purro (griș cu lapte și dulceață).

Raluca Costache – În Danemarca… chifle unse cu unt, dulceață sau pate și cafeaua simplă, fără zahăr și lapte!

Nicole Pellegrini – În Elveția, muesli, cornuri și cafea, alături de schwoebli (pâinici dulci) cu unt și dulceata. Se mai pot servi și brânzeturi…depinde de zonă… Dacă ești la munte, sunt nelipsite.

Dana Joe – În Suedia se mănâncă, de obicei, la micul dejun, gröt (terci de ovăz) și, la cafea, nelipsita lor kanelbulle (prăjitură cu scorțișoară). Au și o zi a kanebullei! Pe 4 octombrie este Kanebullens Dag!

Cristina Varbanescu – În Rusia se mănâncă kasha (terci de ovaz). Unii o mănâncă simplă, alții adaugă gem, se bea mors (băutura rece sau caldă, făcută de ei, din fructe), compot de fructe sau ceai.

Nicoleta Ciobotar – Micul dejun cretan (se aseamănă cu cel grecesc) include o miere unică, amestecată (sau nu) cu nuci, gemuri tradiționale renumite (sunt cele numite “gliko tou koutaliou”), măsline, fructe uscate, o multitudine de brânzeturi (graviera, kefalotiri, branza feta), fructe și cârnați, salate, plăcinte și alte mâncăruri. Se servesc alături de suc de portocale fresh, ceai, cafea, sau lapte.

Mariam Katy – Eu sunt în Egipt, unde se mănâncă foarte mult și foarte multe feluri de mâncare, despre care, sincer, nu am auzit până am ajuns aici. O descriere a micului dejun, pe scurt: ceai negru simplu sau cu lapte, lipii, brânză-cremă, telemea sau cascaval, ouă omletă sau fierte, cartofi pai sau pire cu ceapă și verdeață, murături, garghir (e ca salata verde), roșii, castraveți, vinete prăjite, foarte picante. Tamaia (făcută ca niște piftele, din bob tocat, cu mărar, ceapă și usturoi și frunze de praz subtire, cu piper și sare), prăjite în mult ulei. Foul, adică bob întreg, fiert până devine pastă, pregătit cu ardei iute, roșii, unt și sare. Cam astea se pot mânca dimineața, aici. Dar, bineînțeles, nu chiar toate odată, fiecare familie alege să mănânce ce vrea. Pentru prânz: sarmale din orez, fără carne. Ei prăjesc carnea separat și o pun lângă sărmăluțe. Cartofi cu orez, cu salată și ouă fierte. Pește prăjit sau grătar, cu orez. Macaroane bechamela, cum ar fi lasagna. Macaroane cu carne. Piftele simple sau cu sos și orez sau macaroane. Supe de pui de vită sau rață, gâscă, miel, iepure. În afară de porc. Sunt foarte multe mâncăruri aici, dar pe acestea le știu, eu acum. Dacă reușesc, o să vă trimit poze. Pentru cină, cam aceleași ca și la micul dejun. Sper că am fost de folos.

Elena Pusa Fîrdea Costinaș – În Mallorca, dacă vrei, la micul dejun se mănâncă Pa amb oli, adică pâine cu ulei. Este renumit pentru ca pîinea, de regulă neagră, puțin prăjită, se freacă cu roșie specială (nu cea de consum în salate), cu mult ulei de măsline, cascaval, jamon serrano (prosciuto) sau șuncă și, bineînțeles, nelipsitele măsline. Poți să mănânci, zi de zi, și nu te vei sătura niciodată. Pe lângă asta, mai este Sobrasada, o pastă de carne tocată cu multă boia și condimente, care seamănă cu cartaboșul de la noi , dar puțin mai groasă. Aceasta se unge pe pâinea prăjită. Să nu pierdeți ocazia să gustați așa ceva, dacă veniți în Mallorca.

Simona Ursu – În zona în care locuiesc eu, Bayern-München, se mănâncă dimineața Brezel (un covrig) cu Weisswürst (cremwuști albi) și muștar dulce. Mai sus am scris ce se mănâncă, în general, în Germania.

10 Comments
  1. Doamne😮…da ‘ce ne-am mai imprastiat prin toate colturile lumii👋😊…Dar iata ca datorita “fixului”Mirelei😁care a reusit sa ne adune pe acest grup❤,ne regasim aici.
    Fiecare vine cu ceva nou de pe unde se afla…mi-a facut placere sa citesc aproape toate comentariile la acest subiect…ce se mananca dimineata la micul dejun…sursa buna de inspiratie si de cunoastere a unor obiceiuri de pretutindeni…Mirela,ai idei de milioane👍😁…

  2. Mă bucur enorm ca mă regăsesc alături de voi toti în acest stil de viață. Mulțumesc Mirela,pentru impulsul spre o viață sănătoasă.

  3. Foarte interesant?
    MULȚUMESC pentru munca depusă ,vă FELICIT Si va doresc SUCCES SÀNĂTATE ȘI MULTĂ IUBIRE!

  4. BUNA ZIUA. as dori si eu sa incep dieta aceasta dar nu stiu de unde sa incep si daca este o combinație anume a alimentelor. Mulțumesc anticipat pentru raspuns.

  5. Buna..am o problema destul de mare zic eu…am urmat fixul 3 luni.am slabit sunt mandra dar acum am un job nou care nu mai imi permite sa mananc la orele mele…pot manca micul dejun pe la 6-7 dimineata,pranzul la 12 si cina la 18.30-19…gustari nu pt ca nu pot si timpul nu imi permite..cum am ore diferite de munca nu vreau sa imi dau stomacul mai tare peste cap o zi gustand si o zi nu…..un sfat va rog frumos?. Nu vreau sa iau ce am dat jos😥😥.multumesc

  6. Buna seara.
    Am o mica intrebare legata de orele meselor. Pot lua micul dejun la 8 fix spre exemplu sau la 9:00 fix? Sau pranzul la 13:30 sau la 14:00? Vreau sa incep acest stil de a manca insa rota pe care o am nu imi permite sa imi iau pauza cand doresc eu.
    Multumesc anticipat

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.