Chipsuri din legume

Bun. Poftă mare chipsuri la cuptor aşa că, pentru a face o reţetă mai cu moţ la partea de “sare şi piper”, am folosit sare neagră….

HA! Aţi folosit vreodată? Habar n-aveam că miroase atât de puternic a sulf, prin urmare, până să mă edific, am pedepsit căţelul degeaba, exilându-l în balcon şi bănuindu-l de ceva balonări repetate.

Aşa e când nu mă documentez înainte….

Credeţi-mă! În contact cu uleiul de măsline, sarea neagra de Himalaya (Kala Namak) miroase de te întrebi ce ţi-a trebuit. Să nu spuneţi că nu v-am avertizat!

INSĂ! Odată introduse în cuptor, mirosul de sulf dispare complet, iar cipsurile – dacă aveţi răbdare cu ele să se întoarceţi pe o pare şi pe alta – sunt minunate, mai ales dacă mergeţi pe o combinaţie de rădăcinoase.

Ingrediente:

 • 3-4 cartofi obişnuiţi
 • 1 cartof dulce mare
 • 2 sfecle roşii
 • 1 păstârnac mare
 • 2-4 linguri ulei de măsline
 • sare neagră (dar…sfatul meu…mergeţi pe clasică sau pe cea de Himalaya)
 • piper
 • praf de usturoi
 • praf de ghimbir
 • oregano măcinat
 • un vârf de boia iute

*Mirodeniile pot fi combinate după preferinţe.

Cam asta am folosit eu. Sfecla roşie a primit tratament preferenţial, nefiind amestecată cu celelelate rădăcinoase, în ideea că le va păta, iar eu am dorit să am în farfurie cipsuri de culori diferite.

Bine am făcut că am lăsat-o separat! O să vă povestesc de ce.

Am tăiat în robotul de bucătărie toate rădăcinoasele, în felii subţiri. Cartofii şi păstârnacul i-am pus, feliaţi, într-un bol separat, i-am stropit cu ulei de măsline, sare, piper (aici a fost momentul în care am dat câinele afară din casă), praf de usturoi, praf de ghimbir, boia şi oregano.

Le-am amestecat bine, cu mâna, până când fiecare felie tăiată a fost mozolită în ulei şi mirodenii.

Pe o tavă acoperită cu hârtie de copt am pus fiecare felie, una lângă alta, cu grijă să nu se suprapună. În total am tot rotit în cuptor 3 tăvi…de-asta v-am spus ar trebui să vă înarmaţi cu răbdare!

Am pregătit chipsurile din mai multe încercări, reglând temperatura cuptorului. Acum pot spune că cel mai bine s-au pregătit aşa:

 • primele 10 minute – la temperatura de 190-200 grade.
 • urmăroarele 5 minute – la 170-175 grade.

Apoi trebuie întoarse pe partea celalată pentru alte 10-15 minute, la 175 grade.

Pare meticulos…aşa este, mai ales dacă ţi-e foarte poftă. Rezultatul, însă, merită din plin. Cartoful dulce şi păstârnacul chiar m-au surprins! Sunt FOARTE buni, deshidrataţi la cuptor, cu mirodeniile respective.

Cu sfecla roşie a fost, însă, altă poveste. Am amestecat-o separat cu uleiul şi mirodeniile, am pus-o la cuptor în aceleaşi condiţii de temperatură…însă nu s-a uscat atat de bine (doar câteva feliuţe, care fuseseră tăiate mai subţire). Sigur că, având răbdare, poţi obţine chipsuri şi din sfeclă, însă mie, după 3 tăvi de copt, îmi dispăruse cu totul determinarea. Aşa că am cam abandonat-o.

Acum…puţină informaţie: “Sarea neagră de Himalaya (sau Kala Namak) este un tip de sare specifică bucătăriei indiene şi Asiei de Sud, cu un miros înţepător datorită conţinutului de sulf (!!!!) şi cu o culoare brună-roz în stare solidă”. Dacă ştiam……

“Sarea neagră este foarte folosită în bucătăriile sud-asiatice din Bangladesh, India sau Pakistan ca şi condiment, adăugată la chaats, chutneys, salate şi fructe. Aceasta mai este folosită în unele reţete vegane, pentru a înlocui gustul oualelor sau presărată peste tofu.” (HA! Ouă!)

….asta ca să înţelegeţi mai bine….

Ronţăială plăcută!

P.S. Şi da…mi-am cerut scuze de la căţeluşă. N-a avut, mititica, nicio vină. Era de la sare….

Mădălina Roman – www.madalinaroman.ro

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

 

Suntem aici, pentru tine!
Alătură-te comunității Fix la Fix, pe pagina de Facebook. Aici vei găsi inspirația și motivația de care ai nevoie, exemple în care imposibilul care a devenit posibil, prieteni care se susțin reciproc și necondiționat!

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, adresează-le specialiștilor noștri! Scrie-ne pe adresa de mail fix@fixlafix.com

Intră în comunitatea noastră și vei primi toate noutățile la Fix!