Cu Fixul la psiholog

Foarte des mă văd în fața întrebării: nu pot să țin Fixul! Nu pot să țin jurnalul alimentar. Nu pot să țin regimul (pentru patologii serioase)!
Am ajuns la întrebarea: de ce unii reușesc să țină un regim/dieta/mod de viață și alții nu? După varii ecuații cognitive și schimbări de premise… am ajuns la următoarele întrebări unde, stimați cititori, am să vă dau și răspunsurile pentru a fi mai elocvent în ideile expuse.
1. Pentru că nu au voință! Dar ce este voința? Concept fundamental din filozofie care constă în capacitatea de a transforma intenția în acțiune. Element care ține de psihicul uman.
2. Pentru ca nu au motivație! Alt concept fundamental din psihologie – un ansamblu care susține realizarea anumitor acțiuni, fapte, atitudini. Element care ține de psihicul uman.

Concluzia inerentă: ambele elemente țin de psihicul uman, ceea ce rezultă că trebuie apelat la știința numită PSIHOLOGIE.
Psihologia, însă, ca și medicina, este o știință cu abordări, cu anamneză, cu varii forme de terapii depinzând de cazuistică.
NU tot timpul suntem echipați să facem față vieții.
NU tot timpul reușim să trecem singuri prin problemele și traumele vieții.
NU tot timpul suntem sinceri cu noi (câteodată chiar fără voința noastră constientă).
Și, definitiv, NU tot timpul le știm pe toate legate de propria noastră persoană.
Personal, am găsit aceasta explicație și am înțeles că metabolismul funcționează direct dependent de psihic, iar dacă acesta nu este vindecat sau în curs de vindecare – eu, ca și specialist în nutriție și dietetică – NU POT face absolut nimic pentru un pacient, metabolic vorbind.
Iar ca și concluzie generală, Dragă Fixistule – a merge la psiholog nu înseamnă ca ești nebun. Nu înseamnă că suferi de o psihopatologie gravă – înseamnă doar că ai nevoie de asistență psihologică, la fel cum ai nevoie și de asistență fiziologică.
PS: tehnicile terapeutice din psihologie sunt sinergetice cu toată viața ta, nu numai Fixul. Vei descoperi și repara lucruri la tine pe care nici nu le bănuiai. Fii vigilient, fixistule, și dă jos ochelarii de cal: toți avem nevoie de ajutor – chiar dacă o recunoaștem sau nu!

Stay frosty people
Fii vigilent, dragă cititorule, și stai la Fix

Articol de Ionuț Ignat
Nutria Nutriționistă de la NutriGo
www.facebook.com/nutrigo.ro
www.nutrigo.ro

1 Comment
  1. Câteodată și eu am o poftă nebuna de dulciuri, mănânc și iar mănânc, apoi mă prinde regretul, după care mă linistesc și continui cu fixul. Sunt normale sau nu aceste pofte?

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

 

Suntem aici, pentru tine!
Alătură-te comunității Fix la Fix, pe pagina de Facebook. Aici vei găsi inspirația și motivația de care ai nevoie, exemple în care imposibilul care a devenit posibil, prieteni care se susțin reciproc și necondiționat!

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, adresează-le specialiștilor noștri! Scrie-ne pe adresa de mail fix@fixlafix.com

Intră în comunitatea noastră și vei primi toate noutățile la Fix!