Cui pe cui sau chipsuri de ucis pofta-de-chipsuri

Azi – sâmbătă, zi de curățenie cu pasiune. Măturat ritmic, șters parchetul cu mopul până la gâfâială, contorsionări uimitoare pentru șters praful prin toate cotloanele, îngenuncheri obraznice la frecat cada și câte și mai câte.

Curățenia înseamnă, evident, și (re)găsirea lucrurilor pe care “le-am pus bine, văd eu mai încolo pentru ce”,  prin urmare îl văd pe soț readucând în bucătărie doi dovleci perfect conservați, primiți astă-toamnă de la țară. Deci, bio!

Primul lucru care îmi vine în minte  este că “juma’ de kil’ de dovleac copt are numai 100 de calorii”. Prin urmare cam știu ce-l paște, cel puțin pe unul dintre cei doi. Totuși, mă iscodea un gând, cam de multișor…ceva legat de chips-uri sănătoase, uscate la cuptor și mâncate ronțăitor, în loc de cele prinse cu aer, la pungă. Buuuuuun.

M-am gândit eu că dovleacul e cam dulce și nu prea îmi părea un înlocuitor chiar ideal pentru chips-ul ăla delicios, unsuros și plin de E-uri și coloranți, însă am zis că tot n-am decât o singură metodă de a afla cum stau lucrurile.

So, start!

Ingrediente:

  • 1 dovleac de plăcintă (600 gr) – spălat bine-bine și șters;
  • 1 linguriță de sare de Himalaya (sau orice altă sare, însă eu pe aceasta o am în casă);
  • 50 ml apă (în care am dizolvat sarea).

Așadar, mod de preparare:

  1. Se despică dovlecul pe lung, cu blândețe, să nu simtă că e sacrificat pe altarul poftelor și se curăță de semințe. (Semințele le puteți spăla și usca, însă eu n-am ajuns la nivelul acela de zen-ificare, în care să am atâta răbdare, așa că – vâșt – la gunoi cu ele);
  2. Cele două jumătăți de dovleac se taie în feii cam de 1 cm grosime (sau puțin mai subțiri) și se culcă, în murmurat de colinde, într-o tavă acoperită cu hârtie de copt.
  3. Cu mâna (sau, dacă vreți să lucrați cu acuratețea unui chirurg – ceea ce nu e cazul meu) udați fiecare felie de dovleac cu apa în care ați dizolvat sarea. (Pentru chirurgi, apa se pune într-un recipient cu fâs-fâs și se stropește, de sus, aproximativ 5-10 cm distanță, fiecare bucată de dovleac).
  4. Lasați tava la cuptor o oră, la 150 grade, apoi scoateți și întoarceți fiecare felie de dovleac pe partea cealaltă.
  5. Repetați operațiunea stropitului (chirurgii sper că n-au terminat din prima toată apa cu sare),
  6. și mai lăsați la cuptor încă o oră, însă fiți cu ochii pe chips-uri, să nu se ardă. Fiecare își cunoaște cuptorul.

Trebuie răbdare!

La final, scoateți chips-urile pe tavă, lăsați-le 10 minute să se răcească și apoi puneți-le într-un recipient ermetic, căci altfel vor absoarbi umezeala din bucătărie și se vor înmuia, ceea ce ar însemna că ați țopăit degeaba, două ore, pe lângă cuptor și n-ați făcut nicio scofală.

Ronțăială plăcută!

Mădălina Roman – www.madalinaroman.ro

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

 

Suntem aici, pentru tine!
Alătură-te comunității Fix la Fix, pe pagina de Facebook. Aici vei găsi inspirația și motivația de care ai nevoie, exemple în care imposibilul care a devenit posibil, prieteni care se susțin reciproc și necondiționat!

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, adresează-le specialiștilor noștri! Scrie-ne pe adresa de mail fix@fixlafix.com

Intră în comunitatea noastră și vei primi toate noutățile la Fix!