Cum îți stabilești greutatea ideală?

Cum alegi numărul de kilograme pe care vrei să le pierzi?

Cum ar trebui să se ia această decizie? Pe ce criterii?
Calculul de la care pleacă toată lumea este simplu: la femei -10kg sub numărul de centimetri din înălțimea proprie (vorbim de înălțimea după sarcină sau după 30 de ani); la bărbați – greutatea poate fi egală cu numărul de centimetri din înalțime sau +10kg la o vârstă de peste 35 de ani.

Exită ecuații pe care le găsim peste tot pe internet. Ele setează, la modul general, anumite standarde când vine vorba de greutate, dar fără a ține cont de anamneza fiecărei persoane (discutată de noi într-un articol anterior).
Dacă ne setăm scopuri prea mari de scădere a țesutului adipos și apoi nu le atingem – ne frustrăm, ne autoplafonăm și sfârșim prin a pierde orice rezultat.

La întrebarea “câte kilograme să dau jos?” aş putea să răspund: CÂTE POŢI! TOATE! Tare mult mi-aş dori, însă, să-ţi stabileşti astfel de standarde:
 “În această săptămână îmi propun să pierd un kilogram de ţesut adipos” (Vezi nota subliniată, dragă cititorule? Ţesut adipos – ca să-l prezervezi pe cel muscular, un pic de mişcare nu strică). Ai reuşit? DA! FELICITĂRI! Trecem la următoarea săptămână!
 “Vreau să încap în fusta rosie!” Să nu fie -20 cm în talie – ca va dura – dar e mai bine decât targetul în kilograme.
 “Luna aceasta mi-am propus să scap de 5 kg.” Ai reuşit? DA! FELICITĂRI! Trecem la următoarea lună.
Nu îţi poţi imagina, dragă cititorule, ce înseamnă pentru psihicul tău să-ţi atingi o ţintă realistă, în slăbit! Odată atinsă – următoarea este şi mai uşoară şi psihicul asistă enorm metabolicul, ca un prieten care ridică beţivul de jos, îi dă o cafea, îl plimbă şi îl trezeşte – apoi metabolicul merge singurel, vesel şi coboară kilogram după kilogram.
Când setezi, din start, -20 kg – psihicul tău este dispus să facă orice pentru a atinge ţinta, dar asta poate aduce prejudicii sănătăţii tale. Orice, de obicei, înseamnă înfometare – înfometarea înseamnă rata metabolică scăzută – rata metabolică scăzută înseamnă procesare deficitară a macro-nutrienţilor – procesare deficitară înseamnă ca TE ÎNGRAŞI înapoi, după ce închei dieta, pentru că metabolismul, odată încetinit, îşi revine foarte greu. Dacă, la primul start, vei reuşi să cobori cu 10 kg (pe care le pui înapoi repejor yo yo), la al doilea start abia vei reuşi sub jumătate.
A slăbi sănătos, definitiv şi cursiv, este o artă! Şi sculptorul este psihicul nostru însuşi! Foloseşte-l – dar nu uita că e artist… trebuie ghidat, atenţionat, asistat şi chiar manipulat!
Slăbeşte inteligent, dragă cititorule, şi pune ţinte de slăbit realiste, uşor de atins pentru a te auto-stimula psihic!

Stay frosty people
Fii vigilent, dragă cititorule, şi stai la Fix

Articol de Ionuţ Ignat
Nutria Nutritionista de la NutriGo
www.facebook.com/nutrigo.ro
www.nutrigo.ro

1 Comment
  1. Multumim pentru articolele dumneavoastra. Sunt interesante . Am 52 ani ,166cm , 88 kg. Ce greutate ar trebui sa am?
    Va multumesc!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

 

Suntem aici, pentru tine!
Alătură-te comunității Fix la Fix, pe pagina de Facebook. Aici vei găsi inspirația și motivația de care ai nevoie, exemple în care imposibilul care a devenit posibil, prieteni care se susțin reciproc și necondiționat!

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, adresează-le specialiștilor noștri! Scrie-ne pe adresa de mail fix@fixlafix.com

Intră în comunitatea noastră și vei primi toate noutățile la Fix!