Dorada pe pat de sare, cu dor de mare

Până acum 3 ani n-am încercat dorada. Am făcut cunoștință cu ea în Portugalia, într-o vacanță romantică de început de relație, când am comandat o dorada pentru doi (deci, babană), la o crâșmă pe malul mării.
Minunat și romantic, gustos și destul de sățios, totul până în momentul în care a venit nota de plată: 90+ euro pe un pește, de nu știam dacă să râd sau să plâng și parcă îmi rămăsese totul în gât, deși nu înghițisem niciun os… căci prețul era trecut la 100 de grame animal în viu (însă amănuntul astă era scris mic, pe meniu, și cum dragostea e oarbă….n-am mai avut ochi pentru detalii).
Rămasă în istoria familiei ca “mai ții minte dorada aia de 90 de euro?”, în București ne-am răzbunat cum am putut mai bine, cumpărând de la super market, de aceeași sumă, dorade peste dorade, de parcă urma o foamete apocaliptică. Pe toată am pregătit-o (dar nu vă imaginați că în același timp), după rețeta cu pricina: coaptă în sare, ca în Portugalia.

Așadar, ingrediente pentru o masă în doi:
• 2 dorada (curățată de conținutul anatomic);
• 1 cutie sare grunjoasă, neiodată;
• 2 căpățâni de usturoi;
• piper și chilli, după gust.
Simplu!

Cum faci?
În general, când vorbesc oamenilor despre virtuțile doradei pe pat de sare, prima lor reacție este să se strâmbe. Ce face televizorul…
E adevărat că “pentru sănătatea dumneavoastră, evitați consumul de sare, zahăr și grăsimi”, dar eu explic, încă o dată, negru pe alb: dorada are așa, o inteligență activă chiar și după moarte, iar în cuptor își ia exact câtă sare are nevoie, fără să devină o pastramă-potroacă. Garantez!
Prin urmare, după ce ați cumpărat dorada proaspătă de la super-market, curățați-o cu grijă. Eu nu o curăț, că nu pot. Am limite și mi le asum, așa că rog frumos, la standul de pește, să mi le curețe de toate cele, iar acasă doar o spăl foarte bine!

Buuun:
1. Spălați peștele bine, în interior și exterior, apoi tamponați-l cu un șervețel de hârtie.
2. Curățați cele două căpățâni de usturoi (una, dacă este foarte mare), apoi tăiați cățeii de usturoi în felii și pudrați-i cu sare, piper și ceva fulgi de chilli;
3. Ca să nu lăsați dorada în cuptor, pe burta goală, puneți în interior cățeii de usturoi, asezonați cu mirodenii.
4. Luați o tavă și acoperiți-i fundul cu un strat gros de sare, apoi așezați deasupra cei doi pești, proaspăt îmbuibați.
5. Cu restul de sare, înveliți peștii frumos și cu grijă, eventual asigurați-i de toate bunele voastre intenții și, în timp ce vi se pare că adorm liniștiți, vârâți-i în cuptor.
6. 200 grade, cam 30 minute.

Vă veți da seama că e gata de pus pe masa când furculița va trece ca prin caș, odată introdusă (Atenție!) prin burta peștelui, căci în cuptor, stratul de sare se va cimenta deasupra și va forma o pojghiță aproape de nepătruns.
După ce ați scos dorada din cuptor, lăsați-o 5-10 minute să respire, apoi cu podul cuțitului începeți să faceți pe viteazul cu ea și să o loviți pe unde apucați. N-o mai doare, stați liniștiți!
Sarea de deasupra va crapa și va putea si ușor îndepărtată, iar carnea pestelui, cu un gust de milioane, va fi numa’ bună de consum.
A! Nu uitați de paharul cu vin! Merge ca peștele în apă!

Mădălina Roman / www.madalinaroman.ro

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

 

Suntem aici, pentru tine!
Alătură-te comunității Fix la Fix, pe pagina de Facebook. Aici vei găsi inspirația și motivația de care ai nevoie, exemple în care imposibilul care a devenit posibil, prieteni care se susțin reciproc și necondiționat!

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, adresează-le specialiștilor noștri! Scrie-ne pe adresa de mail fix@fixlafix.com

Intră în comunitatea noastră și vei primi toate noutățile la Fix!