Gustare “o dată și gata”

Văleii, cum zice moldovanu’! Asta da pohtă, cu 3.747.382 de calorii, dar o faci o dată pe an. Apoi plângi în cabina de probă şi gata, îți setezi „de mâine”-ul pentru începerea Fixului cu sucuri presate la rece.

Mă credeţi, nu mă credeţi, eu vă zic: până acum nu m-am atins de jumări, deşi toată copilăria am crescut cu ele prin preajmă (în vacanţele de iarnă, la ţară) şi, mai apoi, acasă, când le mai făcea maică-mea şi dormeau, neatinse, prin frigider. Nu mi-au aţâţat niciodată nici măcar curiozitatea…până anul ăsta.

Deci: iarna lui 2017 – am salivat de poftă când am văzut jumări.

Și-am vrut!

Şi bune-s!

Şi daca ţi-e poftă şi ţie, crede-mă, ţi s-a activat deja gena de român(că) așa că, indiferent dacă te chinui cu seminţe, frunze şi legume crude cam 10 luni pe an, iarna merită să mânânci o jumară….sau să faci reţeta asta!

Caviar românesc, ce mai!

Aşadar, văzusem pe net o reţetă de pastă de jumări și, instantaneu, m-a cuprins un violent vertij pofticios. N-am avut toate ingredientele din reţeta respectivă, în schimb am combinat altele, la îndemână şi a ieşit o nebunie nebunească – dar din aceea care cere apoi mult efort fizic, ca să nu lase urme.

În fine. Eu am ignorat caloriile cu superioritate sarcastică (pe principiul “io sunt mai mare”), am sunat-o pe mama să obţin materia primă şi am făcut rost de nişte frumuseţi de jumări, numai bune de snopit în blender.

Ingrediente

  • 300 g. jumări;
  • 4 căței măricei de usturoi;
  • 1/2 ceapă potrivită ca mărime;
  • 1 ardei mic, iute (sau chilli);
  • 1 lingură muștar (eu am avut din cel cu boabe);
  • 2 roșioare cherry.

Păi …simplu: taie ceapa mărunţel, curăță usturoiul și amestecă toate ingredientele cu răbdare, în blender, până se transformă în pastă. Eu am încercat cu blenderul manual și da, m-am chinuit puţin, căci nu are o forță atât de mare, iar jumările sunt căpoase, însă a meritat fierare efort.

Se adaugă sare, piper – după gust.

Prăjeşte apoi pâinea şi, cât încă e călduţă, întinde minunăţia asta de pastă. E fix momentul potrivit în care se servește: căci pasta se topește ușor și alunecă mai bine :P.

Repetă în minte magica formulă, care începe cu “c”. NU! Nu pe aia cu “Câte Calorii are – vai, vai!” ci pe aia cu “Carpe diem!”. Hai, că viaţa e frumoasă. Ne chinuim la primăvară cu supa de varză!

Stingeți pasta de jumări cu vin :). Așa, ca la orgini.

Mădălina Roman – www.madalinaroman.ro

 

1 Comment

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

 

Suntem aici, pentru tine!
Alătură-te comunității Fix la Fix, pe pagina de Facebook. Aici vei găsi inspirația și motivația de care ai nevoie, exemple în care imposibilul care a devenit posibil, prieteni care se susțin reciproc și necondiționat!

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, adresează-le specialiștilor noștri! Scrie-ne pe adresa de mail fix@fixlafix.com

Intră în comunitatea noastră și vei primi toate noutățile la Fix!