HOT: salată de năut cu porumb copt

Incep cu prima concluzie: iată o salată (minunată în orice anotimp – dacă aveți la îndemână și boabele de porumb), rușinos de simplu de făcut, dar la care TOT DELICIUL STĂ ÎN DRESSING!!!! Iar dressing-ul …este fabulos: mixul de dulce, acru și picant, în amestec cu porumbul copt în ierburi aromate și ulei de măsline… m-a lăsat fără cuvinte. Și asta mi se întâmplă rar…

Îmi reorganizez bucătăria, prin urmare aproape toate vasele și ustensilele sunt deja împachetate în cutii. Totul, în afară de 2 farfurii, cu tacâmurile aferente, un bol, o oală, o cratiță și…mirodeniile. Pe acestea nu le pot sigila J.

În regimul auster al bucătăriei, în care nu îmi mai permit luxul de a-mi întinde toate recipientele și de a le murdări cu pasiune, a trebuit să încropesc ceva rapid și fără prea mari complicații. În plus, nemaiavând aproape nimic la îndemână pentru decoruri, nu aveam de gând să mai postez un timp, pe blog, însă Murphy lucrează, iar pentru că această salată a întrecut orice așteptare, mi-am zis că merită notată.

Poate că nu este una dintre cele mai aspectuoase (nici lumina nu m-a ajutat foarte mult să îi pun în valoare coloritul), dar dau o garanție: este una dintre mâncărurile cu cele mai bogate și inedite combinații de gusturi, de până acum. O explozie de arome și texturi!

Surprinzătoare, incredibilă, răcoritoare, sățioasă. Și lista poate continua…

 

Ingrediente:

Pentru porumbul copt

1 porumb crud;

ulei de măsline;

sare cu ierburi de provence;

fulgi de chilli;

 

Pentru salata:

500 gr năut fiert;

1 ceapă roșie;

½ ardei roșu gras;

sare.

 

Pentru dressing;

1 borcan curat J;

aceto balsamico;

ulei de măsline;

câteva boabe de piper roșu;

1 ardei iute, spintecat;

1 linguriță miere;

1 linguriță muștar;

sare

1 linguriță cimbru proaspăt/uscat

1 linguriță busuioc măcinat/verde – tocat

 

Pregătirea, în cazul meu, a durat puțin mai mult pentru că a trebuit să aștept să fiarbă năutul. Dacă aveți o conservă cu năut deja fiert, treaba este pe jumătate terminată.

Probabil că am avut, în final, cam 500-600 gr năut (fiert și ușor răcit). Este o salată la care nu am cântărit ingredientele și am potrivit totul „din ochi”, așa cum, de altfel, este și fain în bucătărie.

Așadar, cât timp s-a fiert năutul, am curățat de foi un porumb. L-am uns cu ulei de măsline, l-am pudrat cu sare, ierburi de provence și fulgi de chilli, apoi l-am lăsat într-o cratiță, pe foc, având grijă să se coacă bine pe fiecare parte, fără a se arde! Nu e nevoie decât de puțină atenție și de geamuri larg deschise, căci mirosul – de altfel îmbătător – de porumb copt  o să inunde toată casa.

Când porumbul a fost gata, m-am abținut cu mult stoicism să nu-l mușc și l-am curățat de boabe, cu lama cuțitului.

Pentru că năutul fierbe greu (chiar foarte greu, dacă ți-e foarte foame), am avut timp suficient să pregătesc și dressing-ul: am spintecat un ardei iute (preferam roșu, dar n-am găsit) și l-am pus într-un borcănel curat, împreună cu toate ingredientele enumerate: 1/3 aceto balsamico, 1/3 ulei de măsline, muștar, miere, sare, piper, cimbru, chilli și busuioc. Borcănelul se închide și se agită foarte bine, până la omogenizarea tuturor ingredienteor.

Poate că sosul nu are cea mai apetisantă culoare din lume (din cauza balsamicului), însă gustul este fabulos. Trebuie lăsat cam o oră, la frigider, până când toate aromele din borcănel se amestecă și se uniformizează.

(Dacă dressing-ul vi se pare prea acru – pentru că gustul final depinde foarte mult de tipul de aceto balsamico folosit și de tipul de muștar folosite – echilibrați totul cu un plus de miere. La fel, dacă sosul iese prea dulce, adăugați puțin mai mult balsamic).

Intre timp am tăiat mărunt ceapa roșie și jumătate de ardei roșu, gras, iar când năutul a fost fiert, am amestecat toate ingredientele, într-un bol. Peste mixul de năut, porumb, ceapă și ardei, am pus sare (și nimic altceva, pentru a nu mai modifica gustul), iar peste întregul amestec am turnat dressing-ul rece!

Nu vă pot descrie gustul surprinzător al acestei salate!

Ca sugestie de consum, noi am combinat-o și cu o salată din fructe de mare, de la vecinul Lidl. Am stors, însă, bucătile de carne de uleiul în care erau păstrate și le-am presărat peste salata de năut și porumb. Doar pentru poză!

După aceea, am făcut un amestec sănătos din toate și ne-am cocoțat pe canapea, cu bolul în brațe, să mai vedem câteva episoade din X Files.

Poftă bună!

 

Mădălina Roman – www.madalinaroman.ro

1 Comment

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

 

Suntem aici, pentru tine!
Alătură-te comunității Fix la Fix, pe pagina de Facebook. Aici vei găsi inspirația și motivația de care ai nevoie, exemple în care imposibilul care a devenit posibil, prieteni care se susțin reciproc și necondiționat!

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, adresează-le specialiștilor noștri! Scrie-ne pe adresa de mail fix@fixlafix.com

Intră în comunitatea noastră și vei primi toate noutățile la Fix!