Nutriția în era noastră

Nutriția și Importanța ei, în Era noastră

Trăim într-o societate activă, în secolul vitezei – al stresului, al problemelor sociale și familiale… ne trezim dimineața, fugim cu volanul în mână la serviciu, înjuram în trafic, suntem nervoși în permanență, terminăm pauzele prea repede – facem cumpărături în grabă … și când ajungem acasă suntem prea obosiți și stresați să acordăm atenție lucrurilor importante cum ar fi cuplul, copiii – pe scurt familiei și, mai ales, NOUĂ ÎNȘINE!

A doua zi – de la capăt Și tot așa se scurg zilele, iar senzația noastră semi-permanentă este că niciodată nu avem energie suficientă, răbdare suficientă, somn suficient, nu reușim să mâncăm ce ne dorim (sau credem că avem nevoie) – și această nemulțumire generală se sedimentează, câteodată, cu multe kilograme în plus, dezechilibre hormonale și enzimatice, stima de sine scăzută și stres de cuplu și familial.

Și înțeleg perfect!!! Este foarte dificil să realizezi TOT ce ai de făcut într-o singură zi, să-i păstrezi pe cei din jur multumiți și, la final, să fii și tu relaxat și împlinit… Este ca și cum ți-ai dori să parcurgi 1000 de kilometri cu doar un litru de benzină și aia – vai și amar de cifra ei octanică! Prea tehnico-mecanic? Pe scurt – prea puține resurse și prea ne-calitative pentru scopurile propuse…

Ce-ar fi dacă ți-aș spune că toate aceste probleme pot fi rezolvate?

Ce-ar fi dacă ți-aș spune că te poți trezi în fiecare dimineață cu un tonus excelent și gata de treabă!?

Ce-ar fi dacă ți-aș spune că poți să parcurgi 8-10 ore de muncă fără stări anxioase, fără nervi și plin de energie!?

Ce-ar fi dacă ți-aș spune că vei avea chef de gătit și bucătăreală în fiecare zi – și o vei face zglobie și fericită!

Ce-ar fi dacă ți-aș spune că poți să ajungi acasă și după ore și ore de activitate intensă, și încă să ai energie să te joci cu copilașii, să contribui activ, calm și calculat la educația lor – fără să te enervezi – fără să-ți pierzi răbdarea … pe scurt, fără să te tolănești pe canapea de cum ai ajuns!?

Ce-ar fi dacă ți-aș spune că după o zi Hiper-Ultra-Mega plină, abia vei aștepta să-ți prinzi soțul sau soția în brațe, cu pasiune, plin/plină de dorință, și cu libidoul sexual la maxim!?

Ce-ar fi dacă ți-aș spune că poti dormi apoi 7-8 ore în fiecare noapte și să te refaci complet și să fii pregătită pentru a doua zi!

Ce-ar fi dacă ți-aș spune că asta se poate întâmpla ÎN FIECARE ZI!!! Și din această cauză – Ce-ar fi dacă ți-aș spune că nu este nevoie să cazi NICIODATĂ în stări depresive și de nemulțumire de sine!?

CUM? Extraordinar de simplu – sintagma atât de uzitată „Ești ceea ce mănânci!” este ideală ca explicație în ceea ce discutăm noi…

Totul stă în nutriția zilnică și eficiența ei… Și nu, Dragă Cititorule – NU stă în apa alcalină, nu stă în pilule magice sau prafuri energizante! Totul stă în metabolism – micro și macro nutrienți!

Hai să nu vă pierd vremea! Nu ziceți? Sunt convins că v-ați săturat de toți atotștiutorii care vorbesc multe – dar nu spun nimic! Și bineînțeles cu o argumentare aferentă… nu doar vorbe în vânt.

Vrei să ai energie pe tot parcursul zilei?

Împarte-ți valoarea calorică necesară în 5 mese – (3 mese principale și două gustări) și fii cât mai aproape de ore fixe. Mergi la FIX!  De ce? Metabolismul înțelege că are un flux de nutrienți pe tot parcursul zilei și repartizează energia extraordinar de eficient. Recomandarea mea: 07.00, 10.00, 13.00, 16.00, 19.00 – adaptabilă în funcție de program ca și orar.

Vrei să te simți bine în pielea ta și imaginea de sine să fie ridicată? Evită mâncărurile procesate, zahărul rafinat și făina albă și orice combinație în exces dintre ele! De ce? Densitatea calorică și lipsa nutrienților esențiali cu plusul de conservanți și glutamați duce la creșteri și scăderi glicemice bruște, care provoacă insulino-rezistența și răspunsul leptinic al organismului. Așa apare supra-ponderalitatea, retențiile masive de apă și patologiile asociate! Nu uita! Imaginea de sine deteriorată – accentuează stările depresive și cele anxioase și scad calitatea vieții.

Vrei să eviți stările depresive apărute pe motive stres? Echilibrează balanța dopamină/serotonină prin alimentație corectă și lipsa exceselor… Acești neuro-transmițători sunt cei care reglează stările depresive și anxioase.

Vrei să reduci poftele și excesele și, inerent, țesutul adipos? Atunci ai grijă la semnalele hormonilor grelină și colecistokinină – ei reglează zonele neurologice orexigene și anorexigene care se ocupă de senzația de foame și cea de sațietate. CUM? Mănâncă la timp, cât trebuie și când vocea corpului îți spune STOP! Pune furculița jos… NU te uita le televizor, NU te juca pe telefon, NU citi presa când mănânci! Ascultă vocea corpului!

Vrei să ai puseuri de energie fără să depășești bugetul caloric cu prostii? Folosește combinații diverse de oleaginoase. De ce? Au valori ridicate caloric, oferă multă energie corpului – însă eliberată treptat și fără creșteri insulinice majore. Dar fii ponderat…

Ești prea nervos și agresiv? Suplimentează alimentar cu Magneziu și Vit B6. De ce? Sunt tonice ale sistemului muscular și în special nervos… te calmează, cresc nivelul energetic și ajută foarte mult la focusare și concentrare.

Vrei să crești calitatea somnului? Probabil ai deficiență de melatonină – caută surse alimentare pline de melatonină: vișine, nuci, ardei gras.

Vrei să le ai pe toate cele de mai sus? Obișnuiește-te și educă-te să-ți faci cumpărăturile singură – și MAI ALES – să-ți gătești singură. Bucătăreala are un puternic rol terapeutic, stimulează nivelele enzimatice metabolice și în plus știi cel mai bine ce ingrediente folosești… DPDV al unui cuplu, gătitul împreună apropie și stimulează relația foarte mult!

Ai copii? Cu atât mai mult este imperativ să îți petreci împreună cu partenerul timpul în bucătărie și la cumpărături… Nu uita, dragă cititorule: copilul preia foarte repede obiceiul alimentar al părintelui și la fel și carențele, deficiențele și excesele. Înainte de a identifica o problemă alimentară de dezordine la copil – uită-te în grădina ta! Toate informațiile și toate obiceiurile pleacă de la părinți…

Și că veni vorba – NU uita – multe problemele pleacă de acasă – mai precis… din pat, de multe ori. Deci relația sexuală și de cuplu reprezintă temelia unei vieți echilibrate și liniștite…. Acasă este locul unde te refugiezi, te relaxezi și te încarci cu energie – nu locul de unde fugi și stai mai mult la serviciu. Aveți mai jos câteva elemente nutriționale pentru o viață sexuală de cuplu activă: Țelina, Stridiile, Scorțișoara, Ciocolata neagră, Usturoiul (folosit de amândoi ;) ), Vinul Roșu, Vanilia, Spanacul, Sparanghelul, Șofranul.

Răbdare, pondere, echilibru, informare, adaptare și, MAI ALES, Consecvență. Și viața ta, în era vitezei și a stresului, poate fi o reală plăcere și nu o corvoadă – când folosești alimentația ca pe o unealtă sau un instrument, în favoarea ta!

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

 

Suntem aici, pentru tine!
Alătură-te comunității Fix la Fix, pe pagina de Facebook. Aici vei găsi inspirația și motivația de care ai nevoie, exemple în care imposibilul care a devenit posibil, prieteni care se susțin reciproc și necondiționat!

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, adresează-le specialiștilor noștri! Scrie-ne pe adresa de mail fix@fixlafix.com

Intră în comunitatea noastră și vei primi toate noutățile la Fix!