Pentru de dimineață

Se spune că masa de dimineață să o mănânci singur, cea de prânz să o împarți cu prietenii, iar masa de seară să o dai altcuiva.

De ce este important micul dejun?

Haideți să comparam corpul nostru cu un automobil. Într-adevăr, organismul uman este o mașinărie extraordinară, care știe chiar să se repare singură.

Dar cum o alimentăm? Alimentăm rezervorul înainte de a parca în garaj sau înainte de a porni la drum?

Prima masă a zilei și întreg ritualul de dimineață ne vor da tonul și direcția întregii zile. Englezii o numesc Breakfast, cuvânt compus din break = întrerupere (încetare) și fast = post. Pe timpul nopții, organismul se autorepară, folosind resursele pe care le-am introdus în rezervoare de-a lungul zilei (atât alimente, cât și gânduri).

Așa că haideți să pornim la drum, cu rezervorul plin de combustibil de calitate!

În primul rând, avem nevoie de apă. Faceți-vă un obicei din a consuma un pahar, chiar două de apă cu lămâie sau aloe, imediat după trezire. Aceasta va avea efectul unui duș pe interior, pregătind corpul pentru o zi fun-tastică! Apa cu lămâie are un efect alcalinizant, pe când pulpa de aloe ajunge până în intestinul subțire, unde sprijină procesul de curățare a vilozităților intestinale, acei mici “perișori” la nivelul cărora are loc absorbția nutrienților.

Avem nevoie de carbohidrați pentru a furniza energia necesară functionării creierului. Alegem fulgi de ovăz sau de porumb, fără zahăr adaugat, sau pâine integrală. Am pus “sau” pentru a nu înțelege să le mâncăm pe toate. (Am povestit o dată cum aveam, într-o perioadă, un regim de 1500 kcalorii necesar mie pentru slăbire și am fost întrebat de o doamnă în ce constă dieta mea, pentru că vrea să slăbească. Insă nevoiele fiecăruia sunt diferite, de la caz la caz).

Avem nevoie de proteine de calitate pentru a nu pierde din masa musculară. Unii cred că mușchii se fac doar la sală, însă e important ce facem în cele 22 sau 23 de ore rămase dintr-o zi, nu doar o oră sau două de antrenament. Ca sursă de proteine putem consuma ouă fierte moi,  lactate fermentate: sana, chefir sau, cel mai recomandat, iaurtul grecesc (are 8 grame de proteine la 100 de grame), unt de arahide (conținut de proteine vegetale ridicat și de grăsimi bune), brânză slabă de vaci (caseina din lapte se digeră lent, vom avea o stare de sațietate de lungă durată), hummus etc.

Avem nevoie de grăsimi. Acestea joacă un rol important în corecta desfășurare a proceselor metabolice, sunt esențiale pentru creier (care este în proporție de 60% grăsime). Adăugăm, astfel, nuci, migdale sau semințe de in, ulei de in sau de măsline etc. De redus și chiar de evitat sunt grăsimile animale saturate, existente în carnea grasă,  uleiurile vegetale hidrogenate existente în chipsuri, biscuiți, margarină etc.

Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți și vitamine și sunt recomandate pentru un mic dejun energizant.

Nu în ultimul rând, avem nevoie de BUCURIE! Treziți-vă în fiecare dimineață cu zâmbetul pe buze. Nu săriți rapid din pat, ci mai degrabă fiți o felină pentru câteva minute, întinde-ți-vă asemenea pisicilor, pentru că evitați astfel posibile accidente.  Să ne bucurăm de fiecare noua zi, care ne este dată. Oriunde suntem! Viața e mai frumoasă când zâmbești!

 

Cristian-Florin Pășcuță – Invitat special al fixlafix.com

5 Comments
  1. Ce frumos spus si de mare folos,multumim Cristian pentru sfaturile tale si pentru farfuriile minunate cu care ne incanti privirile!

  2. Multumim pentru lectura informativa.Sfaturi utile,binevenite,foarte necesare tuturor celor ce vor sa adopte un stil de viata sanatos.
    Astept cu drag si interes alte sfaturi .

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

 

Suntem aici, pentru tine!
Alătură-te comunității Fix la Fix, pe pagina de Facebook. Aici vei găsi inspirația și motivația de care ai nevoie, exemple în care imposibilul care a devenit posibil, prieteni care se susțin reciproc și necondiționat!

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, adresează-le specialiștilor noștri! Scrie-ne pe adresa de mail fix@fixlafix.com

Intră în comunitatea noastră și vei primi toate noutățile la Fix!