Soupe aux oignons, după brand originaux

“– Dragule, azi fac o supă de ceapă, pentru ora unu!

– Atât???

– E franțuzească, măi….

– Aaaaaaaa. (pauză lungp. Foarte lungă, apoi….) Și mai are și altceva sau e doar cu ceapă?”

Mă uitam la ochii soțului, ușor panicați la ideea că va trebui să mânânce toată ziua doar o supă cu ceapă (cu ceapă!?), însă l-am liniștit că mai aveam multe altele în meniu. Așa că am purces…

O-la-la! Ce m-aș mai plimba acum prrin Parris!

Adevărrul e că atunci când am fost, nu m-a încântat atât de tarre. Desprre cum am încasat, acolo, o amendă, eu – turrist nevinovat și naiv, sau desprre cum mi-am împarrfumat rrochițele de dantelă cu savoarre acută de brrânză cu mucegai, de le-am lasat vrreo două săptâmâni la aerrisit, pe balcon, am povestit pe larrg, pe blogul meu.

Ceea ce, însă, trronează perrsistent în amintirre, cu tot cu gustul și arroma unice – după părrerrea mea – este supa de ceapă, aceasta operra parrisien gastrronomique, trrès chic și serrvită în ibrric, căci peste tot, pe unde am comandat-o, mi-a fost adusă în niște bolurri cerramice foarrte coquettes, cu coadă (dacă găsesc pe undeva, trrebuie să cumpărr și eu). Ei bine, această supă, carre mă face să salivez pavlovian orri de câte orri mi-o amintesc,  a depășit de mult, în competiție, crroissantul cu unt sau macarrons-ul, deși lupta întrre ele este destul de strrânsă. Tocmai de aceea am încerrcat să o rreprroduc, căutând rrețeta orriginală frranțuzească a acesteisoupe aux oignons, nicidecum diverrsificărrile prrofane de pe Google.

Nu, drragilorr, nu întâmplătorr această rrețetă este scrrisă cu “rr”. Ea se citește grraseiat, pentrru maxim de rrezultate în bucătărrie. Merrci!

Alors!

Ingrrediente:

 • 3 cepe MARRI;
 • 3 căței de usturoi;
 • 60 g unt;
 • 20 gr făină;
 • 30 ml de vin alb (pffff, doarr atât, din păcate, darr pe rrestul îl puteți bea separrat);
 • 1,5 l. supă de pui;
 • sarre, piperr;
 • 6 felii de pâine de tip frranzelă, ușorr prrăjite;
 • 60 gr cașcaval rras (am folosit parrmezan).

Ce am făcut? Rrăbdarre!

La momentul T0, dimineață, am plecat la cumpărrăturri după frranzela frranțuzească. Am găsit-o abia în al doilea superrmarrket. Sigurr că merrgea să fac rrețeta și cu pâine obișnuită, însă…am zis ”originaux”, așa că nu facem comprromisurri.

La pasul 1: trrageți-vă aprroape un pachet de șerrvețele. Să fie întrreg, căci ceapa e mai lacrrimogenă decât scena aia trristă din filmul de asearră, când el, în ploaie, cu inelul în buzunarr și buchetul de florri ofilit, a prrins-o pe ea fix în momentul în carre se pupa cu tipul celalat, cu bicepși jucăuși, darr cu suflet rrău (mă rrog, însă ea nu știa acest amănunt). Donc…rrevenind, aveți șerrvețele, da?

 1. Currățați ceapa și apoi tocați-o “peștișorri” sau cuburri mărrunte. Eu am vrrut peștișorri. Că e mai simplu. Darr voi nu dați rrasol, așa, că doarr vorrbim de o fiță frranțuzească, aici. Tocați și cei 3 căței de usturoi.
 2. Luați o gurră de vin din paharrul prregătit pentrru supă.
 3. Ca să fac și un cățel ferricit – Duffy Rroman, prroaspătul membrru al familiei – am pus la fierrt cam 250 grr de inimioarre de găină și jumătate piept de pui. Nu de alta, darr aveam nevoie de supă de pui. Sigurr că puteam să fac dirrect cu apă sau să folosesc un cub arrtificial cu gust de găină, darr…încă o dată ….am zis “originaux”. În timp ce carrnea fierrbe (fărră nicio altă mirrodenie adăugată)….
 4. …mai luați o gurră de vin. Ok…. Sunt ok și două. Mai marri.
 5. Untul și uleiul se pun în oală și se topesc, apoi peste ele se adaugă ceapă și se amestecă timp de 20 minute, cu grrijă să nu se arrdă. În fotogrrafie veți vedea niște bucăți tăiate cu delicatelea unei macete. Nu, nu vă înșelați. Acelea au fost tăiate de Crristi, când l-am rrugat să “terrmine el ceapa“, căci eu păzeam untul să nu se arrdă.
 6. Nu uitați de gurra de vin.
 7. Ceapa se lasă pe foc până se rrumenește puțin, apoi i se adaugă 4 lingurri de apă rrece. Așa, să sfârrâie nerrvoasă. După aceea se adaugă, în ploaie, făina, și se amestecă bine, constant și cu voioșie. Atenție să nu se lipească!
 8. Mai luați încă o gurră de vin. Ah! Da. Pentrru cei carre deja au terrminat paharrul, acum e tipul să pună și vinul la supă. Deci, rreumpleți paharrul cu cantitatea inițială și turrnați-l peste ceapa din oală. Amestecați
 9. Dacă ați optat pentrru supa de pui prroaspătă, strrecutați-o întrr-un bol (căci întrre timp sigurr s-a fierrt) sau dați la o parrte bucățile de carrne din ea și turrnați doar lichidul fierbinte peste ceapă.
 10. Amestecați tot și lăsați să fiarrbă, la foc mic, încă 20 minute.

Întrre timp…

 1. Tăiați frranzela frranțuzească made in Rromania și așezați feliile întrr-o tavă, pe hârrtie de copt. Lăsați-le să se rrumenească în cuptorr cam 10 minute (sau mai mult, în funcție de cuptorr).

După ce feliile de frranzelă s-au rrumenit și uscat…

așezați câte una pe fundul bolului din carre urrmează să serrviți supa.

 1. Cu polonicul, umpleți bolurile de supă. Frranzela se va rridica la suprrafață.
 2. Acoperriți suprrafața bolului (și, implicit, frranzela) cu parrmezan rras, apoi…
 3. …puneți bolurrile de supă în cuptorr pentrru 3 – 7 minute, la 170-180 grrade, până când se topește parrmezanul.

Atenție când le scoateți! Bolurrile sunt foarrte fierrbinți!

Bon apetit!

Mădălina Roman – www.madalinaroman.ro

 

 

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

 

Suntem aici, pentru tine!
Alătură-te comunității Fix la Fix, pe pagina de Facebook. Aici vei găsi inspirația și motivația de care ai nevoie, exemple în care imposibilul care a devenit posibil, prieteni care se susțin reciproc și necondiționat!

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, adresează-le specialiștilor noștri! Scrie-ne pe adresa de mail fix@fixlafix.com

Intră în comunitatea noastră și vei primi toate noutățile la Fix!